För de flesta svenskar är nog inte Rumänien det första land som poppar upp i huvudet när man hör ordet skidsemester, men sanningen är att Rumänien har massor att erbjuda för den skidintresserade och detta till mycket konkurrenskraftiga priser. En av de mest välkända skiddestinationerna i Rumänien är Poiana Brasov, som du kan läsa mer om här nedanför.
Än så länge är det huvudsakligen besökare från östeuropeiska länder som har fått upp ögonen för Rumäniens skidanläggningar, men ryktet har börjat sprida sig även till Västeuropa – inklusive Skandinavien.
Det är bra att undersöka utbudet hos de olika skidorterna innan man planerar sin resa, för det varierar rejält mellan olika destinationer. Vissa är fullfjädrade resorts med massor av pister, medan det i andra änden av spektrumet rör sig om någon enstaka backe med en eller två uråldriga liftar.
På senare år har Bulgariens framgångar med skidanläggningar lockat investeringar till grannlandet Rumänien och rumänska staten har också börjat skjuta till pengar för att bygga upp Rumäniens vintersportbransch. Rumänska staten har, med ekonomiskt stöd från EU, lanserat programmet ”Ski the Carpathians” med en budget på €80 miljoner.
Om Rumänien
Rumänien ligger i sydöstra Centraleuropa och gränsar till Ungern, Serbien, Moldavien, Bulgarien och Ukraina. Den centrala delen av landet domineras av de Karpatiska bergen, som består av 14 bergskedjor. Den högsta punkten i de Karpatiska bergen är Moldoveanu-toppen som ligger 2 544 meter över havet.
Rumänien har ett temperat inlandsklimat, med något högre medeltemperatur i söder än i norr. Hur pass högt upp i bergen man befinner sig har dock större påverkan på väder och temperaturer. I de låglänta delarna av landet är det inte helt ovanligt med temperaturer som överstiger 35 grader C under sommaren.
Korta fakta om Rumänien
Huvudstad | Bukarest |
Officiellt språk | Rumänska |
Valuta | Rumänsk leu (RON) |
Tidszon | Vintertid: EET (UTC +2)
Sommartid: EEST (UTC +3) |
Trafik | Högertrafik |
Landets storlek | Nästan 240 000 kvadratkilometer |
Befolkning | Drygt 19,5 miljoner |
Exempel på skidorter i Rumänien
- Arieşeni
- Azuga
- Băişoara
- Bâlea Lac
- Borşa
- Buscat Ski & Summer Resort
- Buşteni
- Cârlibaba
- Cavnic
- Cheile Butii
- Durau
- Harghita Mădăraş
- Harghita-Băi
- Izvoare
- Izvorul Mureşului
- Lacu Roşu
- Mogoşa
- Muntele Mic
- Păltiniş-Arena Platos
- Parang
- Piatra Fântânele
- Piatra Neamt
- Poiana Brasov
- Predeal
- Ranca
- Semenic
- Sinaia
- Sovata
- Stâna de Vale
- Straja
- Suior
- Sureanu
- Tuşnad Băi
- Vatra Dornei
- Vidra Transalpina
Skidorten Poiana Brasov
Poina Brasov är den mest välkända skiddestinationen i Rumänien och den har genomgått en rejäl upprustning på senare år. Bland annat har nya pistar lagts till samtidigt som vissa av de befintliga har förlängts. Det är dock inte en destination vi rekommenderar för avancerade skidåkare eftersom utbudet av svarta pister är ganska begränsat. Är man däremot nybörjare eller medelgod skidåkare har Poina Brasov mycket att erbjuda. Man kan till exempel åka den blå pisten hela vägen från toppen av Christianu Mare till skidbyn. Förutom vanliga pister finns här bland annat en olympisk skidbana och två 80-meters skidhoppningsanläggningar.
Liftarna håller öppet klockan 09:00 – 21:00. I vissa av de lägre branterna har ljusanläggningarna installerats så att man kan fortsätta åka skidor även efter mörkrets inbrott. Gondolliften kan transportera 2000 personer per timme.
Förutom skidåkning och snowboarding lockar Poina Brasov även med en hel del andra aktiviteter. Här finns till exempel en skridskobana och möjlighet att ägna sig åt ridning och slädåkning.
Poina Brasov ligger på en platå vid berget Postavaruls fot, ungefär 12 km från staden Brasov. Avståndet till huvudstaden Bukarest är cirka 17 mil.
Ski Touring i Bucegi bergen
Bucegibergen, som är en del av bergskedjan Karpatien, ligger söder om staden Brasov. Österut sluttar Bucegibergen brant mot den populära turistdestinationen Prahova. Högre upp ligger Bucegiplatån, där vind och regn har eroderat bort mjukare bergarter och mejslat fram spektakulära stenformationer.
Bucegibergen är ett idealt val för den som vill göra dagsturer på skidor och kombinera längdåkning och utförsåkning med fantastiska naturupplevelser. Till skillnad från till exempel alperna är Bucegibergen fortfarande ett ovanligt mål för skidtursresenärer och det är definitivt inte trångt om utrymme ens under högsäsongen. Vill man vara ute längre än över dagen finns det stugor att övernatta i på berget.
Toppen av platån kan nås med bergbana från Sinaia och Busteni. På platån, belägen 2000 meter över havet, finns utmärkta möjligheter för längdskidåkning, samtidigt som man aldrig är långt ifrån backarna ned mot dalen Prahova. I Sinaia-området finns snälla backar som passar nybörjaren, medan den som vill ha en större utmaning kan söka sig till Omu Peak.