Skidåkning i Albanien går att ordna mycket billigt, men man bör vara medveten om att skidturismen inte är särskilt välutbyggd här. Albanien rekommenderas för den som vill uppleva något annorlunda och som föredrar rustik natur framför preppade pister och paketresor. Det är ovanligt med skidliftar i Albanien, men sedan år 2012 finns en släplift i Bigëll Ski Resort nära Dardhë.
En majoritet av de utländska turister som besöker Albanien kommer från Kosovo, Montenegro, Makedonien, Grekland eller Italien.
Korta fakta om Albanien
- Albanien har cirka 2,8 miljoner invånare.
- Huvudstaden heter Tirana.
- De språk som är vanligast i landet är albanska, grekiska och italienska. På senare tid har även engelskan börjat ta plats som andraspråk.
- Albanien är inte en del av EU.
- Valutan heter Lekë (ALL).
Dardhë
Dardhë är ett samhälle med cirka 500 bofasta invånare i distriktet Korçë i östra Albanien, nära gränsen mot Grekland. Dardhë har varit en populärt destination för skidåkning i Albanien sedan 1920-talet. Dardhë ligger cirka 20 mil från Tirana Airport.
Som nämnts ovan är skidliftar ovanliga i Albanien, men sedan år 2012 finns en ski tow (släplift) i Bigëll Ski Resort nära Dardhë. Trots att Bigëll Ski Resort är en av de mest utvecklade i hela Albanien är det inte dyrt med svenska mått mätt, och man kan få till en billig skidresa även om man väljer att åka till Bigëll.
För att se aktuella bilder från Bigëll Ski Resort kan man besöka denna sida på Facebook:
https://www.facebook.com/pages/Ski-Pista-Big%C3%ABll-Dardh%C3%AB/165022320249502
I Dardhë ligger Hotel Dardha, som även har restaurang, bar, spa och gratis WiFi. Alla rum har eget badrum och balkong. Hotel Dardhas spa har bastu, hammam (turkiskt bad) och hot tub. Lokala bussar har en hållplats precis utanför hotellet.
Om man inte vill bo i Dardhë kan man ha den lilla staden Korçë som bas istället. Den ligger cirka 17 km från Dardhë.
Pukë
Pukë är ett litet samhälle i norra Albanien, beläget drygt 800 meter över havet och cirka 15 mil från huvudstaden Tirana. År 2011 hade Pukë en bofast befolkning på drygt 3 000 personer. Området är populärt bland skidåkare, men inte särskilt känt i Västeuropa. Att ordna en billig skidresa hit är inte svårt, men man bör vara beredd på att ta mycket eget ansvar för sin åkning.
Vid stadstorget ligger ett hotell som är förhållandevis nyrenoverat och som har ett eget mikrobryggeri för Pukë-öl (en slags lager).
De albanska alperna (Bjeshkët e Namuna)
Om man är en mycket självständig skidåkare som gärna upptäcker naturen på egen hand och inte har något behov av skidanläggningar, preparerade pister, skidspår och andra bekvämligheter kan man bege sig till de albanska alperna i norra delen av landet.
På albanska heter de Bjeshkët e Namuna och på serbiska och kroatiska Prokletije, vilket i båda fallen betyder ungefär ”de fördömda bergen”. I Albanien är det dock numera vanligt att man istället säger Alpet Shqiptare – de albanska alperna, vilket ju onekligen låter något mer inbjudande för oss turister.
Bergskedjan sträcker sig mellan norra Albanien, Kosovo och östra Montenegro. Högsta toppen i Albanien heter Maja Jezercë och ligger 2 694 meter över havet. Nyligen upptäckte man glaciärer i den albanska delen av bergskedjan, vilket innebär att de albanska alperna har Europas sydligaste glaciärer.
Exempel på djur som lever i de albanska alperna är varg, brunbjörn, vildsvin, rödräv, lodjur, bergsget, europeisk utter, europeisk vildkatt och flera sorters örnar och ugglor. De albanska alperna är också ett av Europas artrikaste områden vad gäller fjärilar, över 140 arter har hittats här, men de får man ju tyvärr inte se när man besöker området under vintern för att åka skidor.
I de högst belägna delarna av de albanska alperna ligger snön året om. Även lite längre ned, där det finns byar, är det inte ovanligt att den bofasta befolkningen är isolerad under flera månader av året på grund av det tunga snöfallet. En stor del av befolkningen i bergsområdet bor i bergskedjans utkanter, bland annat i de albanska gränsstäderna Koplik och Bajram Curri. Längre upp i bergen består byarna vanligen av max några hundra invånare. Fram till kommunistregimens kollaps i Albanien hade även små bergsbyar förhållandevis bra tillgång till skolor, mödrahälsovård och liknande men så är inte längre fallet. Det finns över huvud taget inte särskilt många offentliganställda personer kvar i dessa områden. De boende försörjer sig primärt på jordbruk och semi-illegalt skogsbruk. Turism har börjat ge vissa intäkter, men turistnäringen är långt ifrån utvecklad. Det finns dock vissa undantag, bland annat Theth som har börjat ta emot flera tusen utländska vandringsturister under sommarsäsongen. Cirka 40 hus i Theth med omnejd är numera tillgängliga som B&B:s och man har börjat märka ut vandringsleder och ordna kartor. Eventuellt skulle detta i förlängningen kunna innebära att även vinterturismen kommer igång i Theth. Om du är intresserad av att upptäcka detta område vintertid rekommenderar vi att du tar kontakt med B&B:s i Theth för att höra efter om det går att ordna med boende trots att det är vinter.